Ubuntu 6.10

Csak nemrég ismerkedtem meg a Linuxal, pontosabban az Ubuntu 6.10-es változatával. Sokáig idegenkedtem a nem Windowsos operációs rendszerektől, de most elmondhatom, hogy nagyon megtetszett az Ubuntu.
A telepités nagyon egyszerű, hisz miután letöltöttük az ISO kiterjesztésű fájlt és megírtuk, a lemez Live CD-ként is működik, az Install ikonra kattintva elindul a telepités.
Az első indulás után láthatjuk, hogy egy nagyon komplex oprendszert kapunk, amiben szinte minden hétköznapi munkára való szoftver megtalálható. Internetezésre a Firefox 2.0 verzióját használhatjuk, levelezni az Evolution-t, képeket nézegetni az gThumb képnézegetőt, képek szerkesztésére pedig a Gimp-et, amiről majd egy másik bejegyzésben részletesen beszélek. Zenelejátszásra a Rhytmbox a legjobb, ami kezeli a FLAC fájlokat is, filmeket nézegetni ott van a Totem. Megtaláljuk az OpenOffice programcsomagot is ami tartalmaz egy adatbáziskezelőt, egy szövegszerkesztőt, egy táblázatkezelőt és egy bemutató programot is. Ha valakivel társalogni szeretnénk akkor ott van a Gaim azonnali üzenő, ami kezeli a Yahoo, Hotmail és ICQ fiókokat is!
Programokat egyszerűen telepíthetünk az Alkalmazások>Hozzáadás/Eltávolítás menüből.
Az Ubuntu negatívumairól annyit, hogy egyelőre nem tudtam feltelepíteni a régi nyomtatónkat és amikor megszakad az internet kapcsolat akkor csak úgy tudok visszacsatlakozni ha újraindítom a gépet. Ha valami gond van akkor az adott problémára nagyon sok leírást találunk, különböző fórumokon. Minden hat hónapban megjelenik egy újabb Ubuntu kiadás a legfrissebb a 7.04-es.
A sima Ubuntu a Gnome grafikus felületét használja és ha ez nem tetszik akkor ki lehet próbálni a Kubuntut (ami a KDE grafikus felületet használja) vagy a Xubuntut.
Rendszeresen frissíthetjük a rendszert, erre a Tálcán megjelenő ikon figyelmeztet.
Összefoglalva az Ubuntu nagyon jó alternatívája a Windowsnak, főleg azoknak felhasználóknak akik egy biztonságos és stabil operációs rendszert szeretnének futtatni (nincsen kémporgam, vírus stb. tehát nem kell leterhelni a rendszert semmilyen vírusölő szoftverrel). Nem utolsó szempont, hogy teljesen ingyenes és ajánlom mindenkinek aki már nagyon kezdi utálni a Windowst.
Letöltő innen, magyar nyelven.

0 comments: