Fotók geotaggelése Ubuntuban

A fényképek EXIF adatainak kiegészítését, földrajzi koordinátákkal, kétféleképpen végezhetjük. A legegyszerűbb megoldás ha olyan fényképezőgéppel rendelkezünk amibe bele van integrálva a GPS vevő (ilyen például a Nikon Coolpix P6000 és nem tagadom ez a kedvencem) vagy egy különálló GPS vevővel (pl. a Sony GPS-CS ketyeréje, vagy a Garmin eTrex)) ami a nyomvonalat GPX formátumba tudja lementeni (ha nem tudja ezt a fájlformátumot akkor konvertálni a legjobb a GPSBabel). Én egy PDA-t használok és egy egyszerű fényképezőgépet. Mindenek előtt a legfontosabb, hogy szinkronizáljuk a két eszköz óráját, majd indítsuk el a nyomkövetést és fényképezzünk. Utána keressük meg és telepítsük fel a Csomagkezelővel a gpscorrelate és gpscorrelate-gui-t. Másoljuk fel a fájlokat és ha elindítjuk az alkalmazást (Alt+F2 gpscorrelate-gui) akkor ez a kép fogad:
A Time Zone-nál állitsuk be az időzónánkat ezután pedig az Add Photos-nál válasszuk ki a képeket, a GPS Data-nál pedig a GPX fájlt. Nincsen más dolgunk mint rákattintani a Correlate Photos-ra és megjelennek a koordináták a jobb oldali ablakban. Bármely fényképnézegető programmal meg tudjuk nézni az EXIF információban létrehozott GPS adatokat és minden nagyobb fényképmegosztó oldal (pl. Flickr) kezelni tudja ezt.

1 comments:

Unknown

Ez jo, koszi! Hasonlot akartam irni C#-ban. Azt mar leprogramoztam, hogy a logger-rol NMEA-ban le tudom tolteni az adatokat, mar csak ez lett volna hatra, de igy lehet kihagyom.