Nameservers

Mivel a routerem két DNS címet mutat gondoltam kézzel próbálom szerkeszteni a konfigurációs fájlt (/etc/resolv.conf) de amikor újraindítottam a rendszert minden visszaállt az eredeti állapotra. Sok guglizás után találtam rá a megoldásra ami nem más mint a Hálózati beállításoknál gépeljük be, egymás után egy vonallal elválasztva a szerverek címeit. Továbbra sem tudom, mit jelent a Search domain. Látszólag gyorsabb így az internet, de lehet hogy semmi köze nincsen hozzá.

2 comments:

Unknown

a search domains tuddomásom szerint az, amiket végigpróbál a gép ráfűzni akkor ha nem talál valamilyen általad keresett (esetleg egytagú) hosznevet.

ha mondjuk a hálózatban a gépeidnek a neve be van jegyezve belső DNSben mondjuk így:
pc1.iroda.int akkor ha a search domains tartalmazza hogy iroda.int akkor neked elég a pc1 -re hivatkoznod.

LGB

Az /etc/resolv.conf az helyes, lehet szerkeszteni, csupan pl ubuntu-ban es mas disztrokban is ami network manager-t hasznal szepen felul fogja irni az altala gondolt beallitasok szerint, illetve, ha DHCP-n kered a cimed (akar NM nelkul is) akkor is (hacsak nincs ugy beallitva hogy ne tegye) az alapjan, amit a DHCP "mond" neki. Ha a rendszeredben nincs semmi dhcp/NM/stb akkor persze senki nem fogja bantani, de ellenkezo esetben nyilvan a vonatkozo software-ben kell ezt beallitani, hiszen mendzselik pl a resolv.conf tartalmat is!