Rajzolj szabadon

Ha a grafikai ismereteidet szabad szoftverekkel szerezted akkor egyáltalán nem tudsz elhelyezkedni ilyen szakmában csak akkor ha "photostoppolsz". A tudatlan emberek azt hiszik, hogy a fényképeket csak ezzel a programmal lehet mesterien, manipulálni. Nem állítom, hogy nem ez a legjobb a földkerekségen, de engem hallatlanul lenyűgöz és nagyszerűen elboldogulok a Gimp-vel és az Inkscape-val. Nem vagyok profi és nem is leszek az, csak hobbi szinten retusálok és rajzolok.

2 comments:

Unknown

A Photoshop szakmai elismerése nem teljesen megalapozatlan, funkciókban, felhasználói felületben és támogatottságban megvan benne az a plusz, ami a gyors, hatékony (ipari) munkához kell. Ennek meg is kérik rendesen az árát, és ez ad egyfajta státuszt a grafikus szakmának, hogy bizony tudni kell százezres nagyságrendű szoftvereket kitermelni.

A szabad szoftveres grafikus programok lassan-lassan be fognak szivárogni a köztudatba, de ehhez egyrészt az kell, hogy tehetséges művészek alkossanak vele, legyen az fotóblogger vagy grafikus művész. Másrészt lopni kell a távolságot a piacvezető mögött, és szokatlan módon most ez a nehezebb, mert jelenleg csak 3 aktív fejlesztő dolgozik a GIMPen, pedig szabad szoftveres körökben mindig több programozó szokott lenni, mint művész. De azért szerencsére haladnak a fiúk, és idén már meg fog jelenni a 2.8, ami egy nagyon jó kiadás lesz, rengeteg hiánypótló újdonsággal.

Unknown

sajnos addig nem is nagyon fog elterjedni, amíg alapvető hiányosságok vannak és/vagy képtelenség együttműködni WIN-es megfelelőjével. Pl. GIMP alapértelmezetten nem tud CMYK-ban menteni ami azért nagyon gáz, ha kiadványszerkesztők akarják használni. És ahogy olvasom a fórumokbban a COREL-es CDR formátum nem ismerete eléggé hazavágja az INKSCAPE-et.